Bildet mitt
Mo i Rana, Nordland, Norway
Slektsforskning er en fascinerende hobby, og det å finne ut mer om slekta Bolin/Bohlin, er noe som jeg sysler med. Genealogy is a fascinating hobby, and finding out more about the family Bolin / Bohlin, is something that I find amusing.

torsdag, juni 05, 2008

Lammelår med potetgrateng og bakte grønnsaker


Tilberedningstid: 150 minutter
for 8 personer

1 lammelår, benet ut og surret
10 g salt
rikelig med hvit pepper
3 dl vann
100 g smør
1,2 kg poteter
3 ss timian, revet
3 dl fløte
1,5 dl melk
2 fedd hvitløk, knust
salt og pepper
2 løk, skrelt, i båter
8 tomater, mellomstore
2 grønne squash, renset for kjerner og delt i åtte
2 hele hvitløk, skrelt
1/2 potte rosmarin, i kvaster og grovt hakket

Skjær ut hoftebenet og sag av leggbenet. Tar du ikke ut lårbenet, trenger du ikke å surre steken. Tar du det ut, må låret surres.
Gni kjøttet raust inn med salt og pepper og legg steken på en rist i ovnen på 240 grader i 15 minutter. Sett en langpanne under steken med 3 dl vann og 100 gram smør.
Skrell potetene og del dem i skiver. Legg skivene i en ildfast form. Riv blader av timian og vend dem sammen med potetskivene.
Dekk potetene med fløte og melk. Tilsett salt og pepper og knust hvitløk. Sett formen nederst i ovnen og la den stå der hele tiden mens lammet stekes.
Rens grønnsakene og kutt dem i grove biter.
Ta ut steken etter 15 minutter og gni den inn med hvitløk. Dekk den med grovhakket rosmarin.
Legg grønnsakene i langpannen, ha på salt og pepper og noen kvaster med rosmarin.
Sett steken inn igjen i ovnen på 140 grader, i ca. 2 timer eller til kjernetemperaturen har nådd 60 grader.
Hvil lammesteken på et lunt sted i 15 minutter før servering.
Ta grønnsakene ut av pannen og sil kraften fra pannen over i en kjele. La kraften koke forsiktig mens lammet hviler. Når lammet er ferdig, tilsetter du sjyen fra steken og smaker til med salt og pepper.

Anrett steken og grønnsakene på fat og transjér ved bordet.

Tips: Litt soyasaus setter en fin spiss på sjyen.

Ingen kommentarer: